شوریجه پشت سد بی پولی !

ساخت وبلاگ

گزارشی از ساخت سد شوریجه که طبق برنامه تاپایان امسال باید تکمیل شود

شوریجه پشت سد بی پولی !

نویسنده : محمد علی تمدن

سال 1393 ساخت سد شوریجه روی رودخانه کشف رود با هدف جلوگیری ازخروج سالانه 100 میلیون مترمکعب سیلاب به خارج ازکشور آغازشد ، طبق برنامه زمان بندی ساخت این سدباید تاپایان امسال به اتمام می رسید اما حالا مدیر پروژه سد شوریجه از پیشرفت تنها 24 درصدی پروژه خبرمی دهد ومی گوید :وضعیت خراب است ، اعتبارات را  تصویب  می کنند ولی اختصاص کامل نمی یابد ، ما برای امسال 50 میلیارد تومان درخواست داده بودیم که پنج میلیارد تصویب شد و از پنج میلیارد هم یک میلیارد و 900 میلیون را دادند ، از محل دیگری 10 میلیارد تومان تصویب کردند که فعلا نه رنگش را دیده ایم و نه بویش را.به گزارش خراسان رضوی، احداث  سد شوریجه با هدف جلوگیری  از خروج بیش از 100 میلیون متر مکعب سیلاب به خارج از مرز  و تامین آب  کشاورزی سرخس  آغاز شد اما حالا با تزریق قطره چکانی اعتبارات بیم تعطیلی این پروژه تا پایان سال می رود.
فرماندار سرخس درباره وضعیت سد شوریجه در منطقه سرخس گفت: سد در مرحله ای است که فراز بند  و کانال انحرافی و تونل انحرافی آن کامل شده است و اگر سیلابی وارد شود از کانال های انحرافی عبور می کند .
محمد رضا رجبی مقدم افزود: سد شوریجه پنج برابر نسبت به عملیاتی که دارد حجم عملیات خاکی اش توجیه دارد یعنی در موقعیتی است که با انجام یک عملیات 10 میلیون متر مکعبی می شود خیلی راحت کاملش کرد و قول داده اند منابع مالی را تزریق کنند. الان کار با سرعت خوبی انجام می شود و پیمانکار خوبی هم دارد و چنان چه منابع مالی را تزریق کنند در زمان کوتاهی می توانند دیواره سد را بسازند و بعد آن سد آبگیری شود.وی بابیان این که برای تکمیل سد شوریجه حدود 80 تا 100 میلیارد تومان نیاز است، اظهارکرد: آبی که وارد این سد می شود از کل حوضه کشف رود و مشهد تا چناران و قوچان می آید و از  حوضه آبریز خارج می شود و مسیری را که طی می کند قریب 100 تا 150 کیلومتر است که پس از جمع آوری  در محل سد شوریجه به مصرف آب شرب مشهد و کشاورزی سرخس خواهد رسید.
نماینده مردم سرخس  نیز گفت: قبلا پروژه سد شوریجه جزو پروژه های استانی- شهرستانی بود ولی از سال 95 جزو پروژه های آب های مرزی قرار گرفت و از آن به بعد از اعتبارات صندوق ملی استفاده می کند.
 سید احسان قاضی زاده هاشمی افزود: برای این پروژه  قرار داد مناقصه ای بیش از 100 میلیارد تومان برگزار شد و حدود یک سال و نیم است پیمانکارش شروع به کار کرده است و تا به حال هم 20 میلیارد تومان دریافتی داشته   و پنج میلیارد تومان هم اوراقی است که به  تازگی به آن اختصاص داده شده  و ما در بازدیدی که چندی پیش با رئیس شرکت منابع آب کشور آقای رسولیها داشتیم فراز بند سد در مرحله نهایی شدن است و معنایش این است که اگر فرازبند تکمیل شود در سیلاب های بهاره امسال یک بخش آبگیری محدود خواهیم داشت و با تکمیل همین فراز بند روستای پل گزی هم زیر آب می رود که در آن جا هم املاک روستا توسط آب منطقه ای استان ارزیابی شده و قرار است که به سرعت خریداری و آن روستا جابه جا شود. وی درپاسخ به سوال خراسان  رضوی که پرسید کی این اعتبارات اختصاص یافته است  گفت: 20 میلیارد تومان در دوسال گذشته و پنج میلیاردتومان  هم حدود آبان اوراق تخصیص داده شد که بستگی دارد به نرخ تسعیر ارز که نرخ صندوق توسعه با ارز چهار هزار و 200 تومان بوده که بناست ارز نیمایی باشد واز این هشت هزار و 800 تومان عدد بزرگی آزاد می شود که اگر آن اتفاق بیفتد عدد بیشتری خواهد شد.
اعتبارات تصویب می شود ولی اختصاص کامل نمی یابد
مدیر پروژه سد شوریجه به خراسان رضوی گفت: وضعیت خراب است؛ اعتبارات را  تصویب می کنند ولی اختصاص کامل نمی یابد ، ما برای امسال 50 میلیارد تومان درخواست داده بودیم که  پنج میلیارد  تصویب شد واز پنج میلیارد هم یک میلیارد و 900 میلیون را دادند و  باز از محل دیگری 10 میلیارد تومان تصویب کردند که فعلا نه رنگش را دیده ایم و نه بویش را.مهندس سید حسین عطار زاده حسینی در پاسخ به سوال خراسان رضوی  که تا کنون چه میزان سد شوریجه پیشرفت فیزیکی داشته است  پاسخ داد: پیشرفت فیزیکی این پروژه باید 100 در صد می بود اما الان 24 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.وی افزود: در پروژه های سدسازی یک سری کار های زیر بنایی  همچون تامین و تولید مصالح سد انجام شده و از بدنه سد،  سیستم انحراف آب حدود 80 درصد پیشرفت دارد و اگر سیلی بیاید از محل تونل عبور می کند و الان هم  سیل در حال عبور از محل تونل است وما توانستیم آب را انحراف بدهیم تا بتوانیم بدنه سد را شروع کنیم ولی به علت این که اعتبار نداریم کارگاه‌هایمان تعطیل  و کارگران سد چیزی حدود 6 تا 7 ماه حقوق هایشان با تاخیر پرداخت شده و اگر با این روال پیش برود و پولی به پروژه سد شوریجه داده نشود من پیش بینی می کنم تا پایان سال پروژه تعطیل شود.
سدشوریجه مورد بی مهری وزارت نیرو قرار گرفته است
وی ادامه داد: پیمانکار پروژه هم اکنون  طی دو نامه از ما خواسته است که خاتمه پیمان بدهیم زیرا با این اوضاع نمی تواند کار کند، مشکل ما آن جا پول است. سازمان مدیریت گفته  پروژه مرزی و ملی است و از تهران اعتبار دریافت می کند.  امسال ما 700 میلیون تومان از صندوق توسعه ملی دریافت کردیم، اعتبارسال 97 آن 700 میلیون تومان مصوب و  پول نقد بوده که به ما دادند ، پنج میلیارد تومان اوراق خزانه داشته ایم که یک میلیارد و 900 میلیون تومانش را در 29 دی ماه 98 دادند و مابقی اش را دیگر نمی دهند و 10 میلیارد تومان  از محل تسعیر ارز به ما تعلق گرفته ( یا 10 میلیارد تومان اوراق مشارکت)  که از این محل مشارکت فقط تصویب شده است و چیزی دریافت نکرده ایم و سد شوریجه مورد بی مهری وزارت نیرو قرار گرفته است.
تمام دنیا دارند منابع آبی شان را حفظ می کنند
وی درباره اهمیت سد شوریجه هم گفت:  اهمیت سد شوریجه در اهداف سد هست و  با توجه به این که مرزی است از خروج آب از کشور جلوگیری می کند، الان تمام دنیا دارند منابع آبی شان را حفظ می کنند. متاسفانه جلوی چشم خودمان آب دارد از مرز خارج می شود، این سد از خروج آب از کشور جلوگیری می‌کند که هدف اصلی است و هدف‌های  فرعی این است که یک بخشی از آب شرب مشهد را تامین کند.
وی در پاسخ به این سوال  که چنان چه سد شوریجه تکمیل شود تا چه میزان می تواند از خروج آب از کشور جلوگیری کند هم گفت: در مطالعات رودخانه کشف رود گفته شده به‌طور متوسط سالانه سد در برنامه اش باید 27 میلیون متر مکعب آب را مهار کند ولی از سال 92 با مطالعاتی که دارند بیش از دو برابریعنی به طور متوسط 50 میلیون متر مکعب آب خارج می شود. من به عنوان کارشناس آب هر عددی که می گویم مستند است مثلا در سال آبی 95 مقدار 114 میلیون متر مکعب و در سال 96 حدود 50 میلیون متر مکعب و در سال 97 که سال پر آبی بود و بهار پر آبی داشته بالای 100 میلیون متر مکعب آب از محل سد شوریجه خارج شده است. تازه این آمار هایی است که ما داریم اما به لحاظ کارشناسی من نظرم بیشتر از این است ولی من می خواهم حداقل‌هایی  را که ثبت شده است بیان کنم و این جوری که پیش بینی کرده اند کارا تر و هدف مند تر است.
وی  تاکید کرد: ما در خراسان زندگی می کنیم  ما در خوزستان، ایلام، کردستان یا کرمانشاه زندگی نمی کنیم  که بارش هایشان بالاست و تراکم جمعیت شان مثل اینجا نیست و شهر بزرگی مثل مشهد را ندارند، ما در اینجا هیچ منابع آبی  در اطراف مان وجود ندارد این‌ها حداقل منابع آبی است و خراسان به لحاظ منابع آبی یکی از استان های بسیار فقیر است ولی بحث این است که منابع اعتباری که به این پروژه ها تعلق می گیرد در استان خراسان رضوی اگر به نسبت کل کشور حساب کنیم عادلانه تقسیم نمی شوداین را همیشه به نماینده های مجلس در استان می گوییم که اعتبارات عادلانه نیست. من شنیدم در همین صندوق توسعه ملی  که بالای 8 هزار میلیارد تومان در کشور هزینه شده سهم استان خراسان رضوی کمتر از 200 میلیارد تومان است که اگر در کشور به نسبت جمعیت نگاه کنید تخصیص آن برای استان ما عادلانه نیست.وی در پایان گفت: سد شوریجه با ارتفاع حدود 46/5 متر از نوع خاکی با هسته رسی و با حجم بدنه حدود یک و نیم میلیون متر مکعب و طول تاج 375 متر و ظرفیت مخزن 200 میلیون متر مکعب روی رودخانه کشف رود در منطقه مرزی سرخس در حال ساخت است. شماره : 20301 - ۱۳۹۸ پنج شنبه ۳ بهمن در صفحات 1 و 4 خراسان رضوي

 

خبرگزاری ساریکا...
ما را در سایت خبرگزاری ساریکا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : sarikaa بازدید : 205 تاريخ : جمعه 18 بهمن 1398 ساعت: 4:11