مصاحبه با نماينده سرخس در مجلس و رييس شوراي اسلامي و شهرستان سرخس

ساخت وبلاگ

لیست اخبار

ترکمنستان رسما مسئولیت ریزگردهای خارجی استان را پذیرفت و برای مذاکره اعلام آمادگی کرد

محمد علی تمدن/ این روزها که حضور ریزگردها به عنوان مهمانان ناخوانده مزاحم  ، زندگی شهروندان تعدادی از شهرهای خراسان رضوی را  تحت الشعاع قرار داده است ، دوباره موضوع پیگیری همکاری مشترک با کشور همسایه ترکمنستان برای اقدام  در صحرای قره قوم به عنوان منشأ خارجی ریزگردها نقل محافل خبری شده است. درهمین باره   «سید احسان قاضی زاده هاشمی»  نماینده مردم فریمان، سرخس'>سرخس، احمد آباد و رضویه در مجلس در گفت وگو  با خراسان رضوی گفت: در پیگیری هایی که وزارت خارجه و سفارت کشور ما در ترکمنستان داشته ، ترکمن ها  پذیرفته و به طوررسمی اعلام کرده اند که منبع ریزگردهای شمال شرق کشور ما هستند ، وزارت خارجه ترکمنستان در یادداشتی رسمی مسئولیت ریز گرد ها در ماری  (مرو) و حوزه های  بخش خودش را درصحرای قره قوم  پذیرفته و راجع به این موضوع   قبول کرده مذاکره کند. 

به گزارش خراسان رضوی ، خشکسالی های پیاپی و کاهش نزولات آسمانی  بزرگ ترین  عوامل اوج گیری بحران ریزگردها هستند چنان چه پوشش گیاهی زمین چه از لحاظ مراتع و جنگل ها و چه نحوه کشت و تعادل دام و مرتع مناسب باشد و روند بیابان زایی و در پی آن هجوم ریزگردها کاهش یابد و هکتارها مرتع تخریب شده احیا شود می توان به بازگشت اقلیم سرخس به 50 سال گذشته امیدوار بود.

 شهرستان سرخس از نظر جغرافیایی در انتهای صحرای قره قوم واقع شده است و به شدت از آب و هوا و اقلیم کشور همسایه ترکمنستان متاثر می شود، گرچه ادامه کوه های هزار مسجد به سمت سرخس سدی در مقابل گسترش و میل صحرای قره قوم به سمت غرب فلات ایران  است که جلوی نفوذ و ورود کانون ریزگردی این صحرای عظیم را به داخل فلات ایران گرفته است و جلگه سرخس هم در غرب خود به این ارتفاعات که از شمال غربی به سمت جنوب و جنوب شرقی سرخس کشیده شده است  رسیده وهمین نکته و نحوه وزش بادها باعث کاستن از شدت و نفوذ ریزگردها  می شود.

 روند حرکت ریزگردها  در چند سال اخیر به ویژه زمستان ها شدت بیشتری داشته است، مردم تصور می کردند بعد از بارش نزولات بهاری دیگر هوایی عاری از ریزگرد را تجربه خواهند کرد در حالی که بعد از قطع باران های موسمی بهاری باز هم شاهد هجوم ریزگردها بوده و هستند. وزارت خارجه ترکمنستان در یادداشتی رسمی مسئولیت ریزگردها  را پذیرفته است 

«سید احسان قاضی زاده هاشمی» نماینده مردم فریمان، سرخس، احمد آباد و رضویه در مجلس در گفت وگو  با خراسان رضوی   گفت: در پیگیری هایی که وزارت خارجه و سفارت کشور ما در ترکمنستان داشته ، ترکمن ها  پذیرفته و به طوررسمی اعلام کرده اند که منبع ریزگردهای شمال شرق کشور ما هستند ، وزارت خارجه ترکمنستان در یادداشتی رسمی مسئولیت ریز گردها در ماری 

(مرو) و حوزه های  بخش خودش را درصحرای قره قوم  پذیرفته و راجع به این موضوع   قبول کرده مذاکره کند. 

انتقاد رئیس شورای شهر سرخس از نحوه اجرای طرح های آب و خاک

رئیس شورای شهر سرخس ونماینده شورای شهرستان در استان با انتقاد  از نحوه مدیریت و اجرای طرح های آب و خاک می گوید: مردم در آینده هر طرحی در سرخس شریک باشند منافع شان در طرح ها دیده شود چون طرح ها به صِرفِ دولتی بودن جواب نمی دهد، باید بومی سازی شود و مردم پای کار باشند.

 «غلامرضا لالوی» افزود: باید در اجرای طرح های آب و خاک اقلیم شناسی درستی انجام شود، اگر قرار است جایی تاغ کاری  شود باید به داشت و برداشت هم توجه شود. در منطقه سرخس برخی مسئولان مربوط کلی آمار دادند بروید ببینید نتیجه چیست؟ از طرف دیگر برخی درختچه ها خیلی بهتر جواب می دهد مانند پسته و میم.

وی گفت: مسئولان منابع را باید مدیریت کنند، هم منافع آینده اش را ببرند هم اقلیم را مدیریت کنند، کاشت را دولت کمک می کند، داشت و برداشتش را هم مدیریت کند. یک جایی باید  تاغ کاشته شود. شما علاوه بر این که مدیریت فرسایش خاک می کنید باید تامین معاش زندگی مردم را هم بکنید. شما دارید در منابع هزینه می کنید. این منابع باید منجر بشود به عدم فرسایش خاک و از آن طرف هم کمک کند به تامین معاش خانوار ساکن در مناطق روستایی سرخس و در معرض ریزگردها که شما بتوانید روستایی را در روستا نگه دارید و از مهاجرت آن ها جلوگیری شود. از سوی دیگر بسیاری از افراد فاقد قرارداد هستند. قرارداد دیم هم ندارند. جلوی این ها باید با کمک مجموعه دستگاه قضایی گرفته بشود.

وی بیان کرد: امسال دوتا باران آمد، باز همان دیسک های تراکتورها به کار تخریب مراتع شروع شد و همان کانون های ریزگردهای داخلی هم بود. چند تا عامل در حوزه داخلی است  و از آن طرف یک دیپلماسی قوی در بخش خارجی می خواهد و کشور همسایه هم در حوزه قره قوم باید پای کار بیاید و بخشی از کانون های گرد و خاک منشأ خارجی دارد که از اعتبارات فراملی باید استفاده کنیم و اعتبارات داخلی با هم جلو برود.

وی  تصریح کرد: باید کار علمی درست و کارشناسی درست و نظارت دقیق و قاطع انجام شود و اگر با این روندی که پیش می رود همین 80 میلیارد تومان در مصوبه سفر دولت به سرخس که گذاشته شده، علاوه بر آن دیگران هم تعهداتی کرده اند مانند نفت و گاز یک تعهدی کرده برای دهستان خانگیران، منابع طبیعی در حوزه های«آبمال»، «چاله زرد»، «دَقِّ بُهلول»  و آستان قدس در حوزه «صمد آباد»،  بالاخره یک منابعی دارد هزینه می شود. ما نباید صرفا تاغ کاری کنیم و یک جاهایی باید تاغ کاری شود ، هم جلوی فرسایش خاک گرفته شود و هم تدبیر معیشت خانوار بکنیم و راهش این است که این منابع را مدیریت کنید. صفر تا صد در حوزه خودش هزینه بشود. شما کاشت را داشته باشید، نظارت هم داشته باشید. خود مردم در داشت و برداشت مدیریت می کنند. این ها باید  همزمان با هم باشد و قراردادها اصلاح بشود.

 وی به چالش های بین بخشی اشاره کرد و گفت:  دو دستگاه در این بخش باید همراهی و همکاری بیشتری با هم  داشته باشند و این تناقضات به بحران ریزگردها دامن زده است. نبود تعادل بین دام و مرتع در منطقه و جلوگیری از ورود دام های مهاجر باید صورت بگیرد و اگر فردی پروانه دام و مرتع داشته باشد چون امروز دیگر این اقلیم چیزی ندارد ،پروانه اش را باطل کنید. وقتی وضعیت مرتع این است چرا بار مضاعفی را به مرتع تحمیل می کنید. مردم سکونت و معیشت و زندگی شان در خطر افتاده ، بعد صرف این که یک شخصی پروانه دارد چرا سرخس بیاید. نباید بیاید، وقتی شما ظرفیت مرتع تان این نیست باید دام های غیر بومی مدیریت بشوند در جاهای دیگر مناطق خودشان یا هر مناطقی که ظرفیت دارد و می تواند پاسخگو باشد. اکنون این ظرفیت پاسخ گو نیست. ممیزی کردن مراتع، وضعیت موجود بین دام و مرتع تعادل و همخوانی ندارد. الان مردم تتمّه دام بومی شان را فروختند و رفتند. 25 درصد روستاییان به حاشیه مشهد و شمال کشور مهاجرت کرده اند. ما دام مهاجر زیاد داریم چون پروانه دارند به سرخس می آیند.

 وی افزود:  در حوضه آبخیزداری و آبخوان داری باید کار بشود. این همه رواناب سال گذشته از مرزهای ما چه از حوضه «چشمه شور» از مرزها خارج شد چه از حوضه «شورلُق» آمد که حتی به داخل نیروگاه شمس و کانال چهلتو رفت و کلی تخریب کرد. ما در طرح های آبخیزداری به درستی کار نکردیم، باید در این طرح ها دشت سرخس را غنی کنیم. جاهایی که امکان مدیریت آب هست هدایتش کنیم، مدیریتش کنیم به دشت سرخس ، ما خیلی راحت نشسته ایم. فرسایش خاک داریم و هیچ مانعی هم ایجاد نکرده ایم، هیچ مدیریتی هم نکرده ایم و آب می افتد توی این کال ها و رود خانه های فصلی نتیجه اش این می شود که هم تخریب بی رویه می شود و هم منابع به یک جاهایی می رود که هدر می رود و مدیریت نمی شود. گذشته از آن خیلی از آب ها هم دارد از کشور خارج می شود و منابع طبیعی باید در زمینه آبخیزداری و آبخوان داری کار کند به ویژه در حوزه آب های مرزی. الان 90 درصد آب های سرزمینی ما دارد از کشور خارج می شود. در همین رواناب های اخیر چند متر مکعب آب را توانستیم به شبکه های پایاب دوستی بدهیم؟ بخش قابل توجهی از آن دارد خارج می شود. این حوضه های آبریز داخلی است که پروتکل ندارد و در این حوزه ها خیلی عقب هستیم حتی یک طرح آبخیزداری در سرخس درست اجرا نشده است. همه آب این کال ها و رودخانه های فصلی آمده و رفته و مدیریت بهینه ای نشده است. چون نه تنها منافع محلی بلکه منافع ملی ماست. پنجشنبه 29 ارديبهشت 1409خراسان رضوي شماره 4970 صفحه شهرستان ها

+ نوشته شده در پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۲/۲۹ساعت 13:48 توسط مدير خبرگراري ساريكا |

خبرگزاری ساریکا...
ما را در سایت خبرگزاری ساریکا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : sarikaa بازدید : 129 تاريخ : دوشنبه 2 خرداد 1401 ساعت: 17:06